Sposoby Parzenia

PO TURECKU

Wbrew powszechnemu w Polsce poglądowi, kawa zalewana, nie jest kawą po turecku. Sposób jej parzenia jest zupelnie inny. Bardzo drobno zmieloną kawe i zmieszaną z cukrem nalezy wsypac do tygielka (najlepiej miedzianego), zalac zimną wodą i kilka razy podgrzewac (nie dopuszczając do gotowania) aby wywar sie podniósl. Zanim przelejemy gorący napar do filizanek, nalezy dodac kilka kropel zimnej wody aby fusy osiadly na dnie. Warto dodac do kawy odrobine cynamonu lub kardamonu, co wzbogaci jej smak.

W FILTRZE

Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku nalezy wsypac kilka lyżeczek kawy (w zależnosci od ilosci filiżanek) i powoli zalewac gorącą wodą. Niewatpliwie jest to najprostszy sposób parzenia kawy, oczwiscie nie liczac zwyklego zalewania wrzatkiem w szklance. Taki sposób jest wyjsciem z sytuacji, gdy nie chcemy kupowac expresu przelewowego, a nie lubimy pic kawy z fusami... KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO Takie ekspresy sa bardzo popularne u nas bo w miare tanie i wydajne. Woda przelewa sie automatycznie przez filtr ze zmielona kawa. W takim ekspresie jest specjalny podgrzewacz, który utrzymuje temperature kawy. Lecz kawa nie powinna długo stac w dużej temperaturze, gdyz traci swój aromat.

KAWA Z EKSPRESU CISNIENIOWEGO

Ekspres cisnieniowy sluzy do przygotowywania TYLKO I WYLACZNIE espresso. Wszystkie inne napoje (caffe' latte, caffe' machiato, cappuccino itp.) są napojami przygotowanymi na bazie espresso. Skrócony opis przygotowywania espresso w ekspresie cisnieniowym: Kawe wsypuje sie do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniata. Sitko umieszcza sie w specjalnej kolbie, kolbe natomiast - w tzw. grupie. Kiedy woda w boilerze osiągnie odpowienią temperature (88-92 st. C), zaczynamy proces ekstrakcji kawy. Kawa stanowi dla przechodzącej przez nią wody opór - wytwarza sie cisnienie, które w ekspresach domowych powinno miec wartosc 12-15 bar, a w ekspresach profesjonalnych (gastronomicznych) - 9 bar. Tak przygotowana kawa ma delikatna warstwe jasnobrazowej pianki (tzw. "crema"). Kawa do takiego ekspresu powinna byc mielona drobniej.

KAWA MOKA - caffetierka

Ten rodzaj parzenia jest nieco podobny w dzialaniu do parzenia w ekspresie cisnieniowym. Dolna czesc specjalnego czajniczka napelnia sie zimna woda, nad nia jest sitko ze zmielona kawa, a nad nim z kolei - górny pojemnik na napar. Calosc stawiamy na kuchence (istnieja wersje eklektryczne takiego czajniczka), gotujaca sie woda w dolnym zbiorniczku przechodzi do góry i pod cisnieniem przechodzi przez kawe. W górnej czesci wylewa sie gotowy napar.

Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Fortepian Szkło Boksery
Page created in 0,047587 Seconds