Temat: Gatunki

Teksty opublikowane w tym temacie.


Gatunki: Gatunki Kawy

Autor: Agnieszka1985

Gatunki

Gatunki kawy w zasadzie wyróżniamy tylko dwa : Arabica i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw.
ARABICA (Coffea arabica) Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, odkryta i hodowana w Jemenie, rozwija się w najwyższych partiach gór. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jest rośliną samozapylającą się. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny: 1-1,7%
ROBUSTA (Coffea canephora) Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - 2-4,5%

Cały artykuł: 'Gatunki Kawy' (6599 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Szkło Boksery
Page created in 0,086710 Seconds