Temat: Gatunki

Teksty opublikowane w tym temacie.


Gatunki: Gatunki Kawy

Autor: Agnieszka1985

Gatunki

Gatunki kawy w zasadzie wyróżniamy tylko dwa : Arabica i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw.
ARABICA (Coffea arabica) Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, odkryta i hodowana w Jemenie, rozwija się w najwyższych partiach gór. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jest rośliną samozapylającą się. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny: 1-1,7%
ROBUSTA (Coffea canephora) Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - 2-4,5%

Cały artykuł: 'Gatunki Kawy' (5634 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Fortepian Szkło Boksery
Page created in 0,052177 Seconds