Kategoria: Sposoby parzenia

Teksty opublikowane w tej kategorii.


Sposoby parzenia: Espresso

Autor: Agnieszka1985

Kawa

W związku z różnicami w przygotowywaniu espresso, różniacami w "szkołach" parzenia kawy, zawiązał się 6 lipca 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano (www.espressoitaliano.org), który określił podstawowe cechy i parametry jakie powinno spełaniać espresso, aby mogło nazywać sięprawdziwym Espresso Italiano. Pojęcie espresso: kawa podana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełnionej do połowy ciemnym naparem.
Warunki konieczne do spełnienia, aby uzyskać poprawne espresso: - ziarna kawy najwyższej jakości - młynek żarnowy do mielenia kawy - odpowiednio konserwowany (żywotność żaren przewidywana jest na ok. 600 kg kawy)

Cały artykuł: 'Espresso' (1391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Fortepian Szkło Boksery
Page created in 0,040913 Seconds