Kategoria: Sposoby parzenia

Teksty opublikowane w tej kategorii.


Sposoby parzenia: Espresso

Autor: Agnieszka1985

Kawa

W związku z różnicami w przygotowywaniu espresso, różniacami w "szkołach" parzenia kawy, zawiązał się 6 lipca 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano (www.espressoitaliano.org), który określił podstawowe cechy i parametry jakie powinno spełaniać espresso, aby mogło nazywać sięprawdziwym Espresso Italiano. Pojęcie espresso: kawa podana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełnionej do połowy ciemnym naparem.
Warunki konieczne do spełnienia, aby uzyskać poprawne espresso: - ziarna kawy najwyższej jakości - młynek żarnowy do mielenia kawy - odpowiednio konserwowany (żywotność żaren przewidywana jest na ok. 600 kg kawy)

Cały artykuł: 'Espresso' (1601 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Szkło Boksery
Page created in 0,026729 Seconds