Sposoby parzenia: Espresso
Dodano: poniedziałek, 09 października 2006 - 22:00 - 14094 raz(y) oglądano.
Kawa

W związku z różnicami w przygotowywaniu espresso, różniacami w "szkołach" parzenia kawy, zawiązał się 6 lipca 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano (www.espressoitaliano.org), który określił podstawowe cechy i parametry jakie powinno spełaniać espresso, aby mogło nazywać sięprawdziwym Espresso Italiano. Pojęcie espresso: kawa podana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełnionej do połowy ciemnym naparem.
Warunki konieczne do spełnienia, aby uzyskać poprawne espresso: - ziarna kawy najwyższej jakości - młynek żarnowy do mielenia kawy - odpowiednio konserwowany (żywotność żaren przewidywana jest na ok. 600 kg kawy)

- świeżo zmielone ziarna i w odpowiedniej grubości - barista

- - ekspres ciśnieniowy (czysty!)

- Espresso Italiano - parametry wg INEI:

- - ilość kawy: 7g (50-60 ziarenek kawy, ok. 3500 cząsteczek po zmieleniu - przyp. red.)

- - ciśnienie: 9 bar ( w ekspresach domowych: 12-15 bar - przyp. red.) - temperatura parzenia: 88-92 st. C. (arabica wymaga niższej temp. parzenia, robusta - wyższej)

- - czas parzenia: 25 sek. (w praktyce czas waha się między 23-30 sek. - przyp. red.)

- - pojemność wody: 25 ml

- Najważniejsze cechy espresso:

- - wrażenie wizualne - atrakcyjny wygląd

- - kolor: rdzawo-orzechowy

- - konsystencja: kremista, gęsta pianka 2-4 mm, jak najmniej pęcherzyków powietrza

- - trwałość wizualna

- - zapach

- - finezja smakowa - najważniejszy czynnik oceny aromatu kawy

- - bogactwo zapachu/smaku: żywy zapach, możliwość odkrycia każdej cechy smakowej

- - trwałość smakowa - znana jako "posmak" - czyli czas po jakim odczuwamy przyjemny smak kawy

- - równowaga smakowa (balans) - równowaga pomiędzy słodkością, kwasowością, gorzkością...

Espresso | Loguj/Utwórz konto | 0 Komentarzy
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.
Darmowe Szablony Socjologia Irak Japonia Norwegia Portugalia Programy Pianino Odzyskiwanie Plikow
Domy Metale Rybki Gitara Szkło Boksery
Page created in 0,044032 Seconds